“Reilusti älyllistä haastetta”

– Emil Heinäaho, yleislääketieteen erikoislääkäri

Jos sinulla on tunne, että pystyt selvittämään potilaan vaivat anamneesista, sovit hyvin yleislääkäriksi. Haastattelu on yleislääkärin ylivoimaisesti tärkein työkalu.

Terveyskeskuslääkäri ei aina voi ensimmäisessä tapaamisessa tehdä diagnoosia tai selvittää varmuudella, onko ihminen sairas. Sairaus ei aina alkuvaiheessa ole havaittavalla tasolla. Epävarmuutta pitää sietää. Jos heti haluaa selvyyden ja tahtoo yksityiskohtiin saakka, ei yleislääketieteen alalla jaksa. Täytyy osata vetää rajat asioihin, joihin voi vaikuttaa.

Koin yleislääketieteen omakseni jo lääkiksessä. En kokenut olevani vahvimmillani sairaalatyössä, vaikka se on lääketieteellisesti mielenkiintoista. Näen ihmisen enemmän kokonaisuutena kuin yksittäisenä oireena ja ongelmana.

Yleislääkärin työ haastaa älyllisesti. Kun potilaalla on useita pitkäaikaissairauksia ja niihin joskus keskenään ristiriitaiset hoito-ohjeet, yleislääkärin pitää arvioida, mikä juuri tämän ihmisen kohdalla on tärkeää. Päättää potilaan kanssa yhdessä, jätetäänkö joku hoito pois. Monisairaan ihmisen hoitoon ei ole valmiita suosituksia, vaan hoito edellyttää tiedon soveltamista ja oman näppituntuman hyödyntämistä. Se on yleislääketieteen kovaa ydintä.

Terveyskeskuksissa korostuu iäkkään ja sosioekonomisesti heikommilla olevan väestön osuus. Teen paljon yhteistyötä muun muassa sosiaalipuolen kanssa. Mielestäni on tärkeää, että korkeakoulutetut ihmiset auttavat niitä, joilla ei mene hyvin.

Terveyskeskuslääkärillä pitäisi vakituisessa virassa mielestäni olla erikoislääkärin koulutus, se parantaa kokonaislaatua.

Perusterveydenhuollossa on tasa-arvoinen työyhteisö, jokainen pystyy vaikuttamaan asioihin. Työ opettaa paljon terveydenhuoltojärjestelmästä, joten yleislääkäreille kehittyy omalaatuinen osaaminen. Asiantuntemukselle on kysyntää.

Päätyöni on Sipoon terveyskeskuksessa. Sen lisäksi olen mukana HUS:n päivystyksen kehittämisryhmässä, opetan kandeja Helsingin yliopiston mandaatilla ja toimin laadunkehittämisen konsulttina eräässä yrityksessä.

Terveyskeskuslääkärillä ei ole päivystysvelvollisuutta. Koen, että sote-uudistuksen myötä hahmotellut ilta-aukioloajat ovat ok, kun ne ovat osa työaikaa.

Sote-uudistusta odotan paljon. Tarvitsemme perusterveydenhuoltoon lisää muskeleita. Myös keinoäly on tervetullutta auttamaan tietomäärien hallinnassa.