“Sopii uteliaalle luonteelle”

– Minna Wahlman, nuorisopsykiatrian erikoislääkäri

Nuorisopsykiatreilla on yksi yhteinen nimittäjä: halu kuunnella. Tämä työ sopii uteliaalle luonteelle, täytyy kiinnostua ihmisten tarinoista ja tutustua heidän elämäänsä niiden kautta.

Nuorisopsykiatrin täytyy myös sietää epävarmuutta. Jokainen potilas ja tilanne ovat erilaisia, lähestymistapa räätälöidään aina. Joskus ei tunnu löytyvän juuri sitä oikeaa tapaa toimia, se pitää hyväksyä. Lisäksi tehtävässä tarvitaan halua työskennellä erilaisissa verkostoissa ja perheiden kanssa, mökkiytyä ei voi.

Lapsissa ja nuorissa näkyy kehitys ja toivo. Mieli joustaa, kaikki on mahdollista. Tuntuu palkitsevalta, kun nuori saa itsenäistymisvaiheessaan omat voimavaransa käyttöön. Juuri joustavuuden kautta voidaan nähdä nopeitakin muutoksia, sitä on hienoa seurata.

Välillä ärsyttää, kun asiat eivät klinikan ulkopuolella etene toivotulla tavalla resurssipulan takia. Kaikkeen ei vaan voi vaikuttaa.

Olen erikoistumisen rinnalla suorittanut kolmevuotisen psykoterapiakoulutuksen, meillä Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa on tällainen mahdollisuus. Se on antanut lisää työkaluja ja näkökulmaa moneen terapiasuuntaukseen. Koulutus antaa Kela-pätevyyden, joten psykoterapiavastaanottoa voi joskus harkita. Haluan työskennellä julkisella puolella, mahdollisimman monipuolisesti. Myös tutkimuksen tekeminen kiehtoo, oma tutkimushanke on vireillä.

Ala löytyi tietoisen ajautumisen kautta. Lapset ja nuoret olen aina kokenut omikseni, psykiatria tuli puolisattumalta rinnalle.

Työskentelin vähän aikaa toimenpidealalla. Vastaanotolle tuli monta kertaa sama potilas, joka päihteiden takia kaatuili ja teloi uudestaan jo useasti leikatun jalkansa. En pystynyt pitämään ajatuksia siinä jalassa, vaan mietiskelin asiaa laajemmin.

Samoin terveyskeskuslääkärinä tunsin, että hoitamalla päänsärkyä en voi auttaa siinä, minkä koen tärkeäksi. Nyt nuorisopsykiatrialla voin vaikuttaa juuri niihin asioihin, mitkä tuntuivat terveyskeskuksessa isoimmilta ongelmilta.

Kun terveyskeskuksen ylilääkäri kertoi tarvitsevansa nuorisovastaanotolle lääkäriä, menin kokeilemaan. Siitä suunta lopullisesti kirkastui. Tämä on oikea, oma, paras polku.