“Innostuin yhdestä veripisarasta”

– Tuukka Helin, kliinisen kemian erikoislääkäri

Kliinisen kemian erikoislääkärit toimivat laboratorion lääketieteellisinä asiantuntijoina. Vastaamme kliinikkojen konsultaatioihin ja kehitämme uusia testimenetelmiä. Tutkimme elimistön toimintoja ja niiden häiriöitä ruumiinnesteistä, kuten esimerkiksi verestä, virtsasta, aivoselkäydinnesteestä ja pleuranesteestä.

Kliinisen kemian erikoislääkärit tutkivat esimerkiksi veren sivelyvalmisteita, joilla selvitetään veren eri solujen määrää ja niiden morfologiaa. Tämän menetelmän avulla selvitellään esimerkiksi anemia- ja leukemiasairauksia. Selvittelemme asioita aika laajalla skaalalla, yleisimpiä ovat juuri anemiasairauksien ja myeloproliferatiivisten tautien epäilyt.

Kliininen kemia on valtavan laaja erikoisala, joka kattaa paljon lääketiedettä. Alalla voi erikoistua perusteellisemmin esimerkiksi hyytymisjärjestelmään, johon itse olen syventynyt. Tutkimukseen ja kehittämisprojekteihin osallistumiseen kannustetaan. Oma väitöskirjani käsittelee uusia oraalisia antikoagulantteja, joita ei seurata INR-kokeilla kuten varfariinia, mutta joita voidaan erikoistilanteissa seurata tietyillä hyytymismittareilla. HUSLAB ja HUS:n hyytymishäiriöyksikkö tekevät tiivistä yhteistyötä, siitä tulee tutkimustyön konkretia.

Lausunnot tehdään pääsääntöisesti yksin, mutta kynnys konsultoida kollegaa on varsin matala. Tykkään tehdä töitä isommalla porukalla. Työpäivän voi periaatteessa aikatauluttaa itsenäisesti, työajat joustavat eikä päivystää tarvitse. Potilastyötä en kaipaa, vaikka löysinkin terveyskeskustyöstä hyviä puolia ja pidin erilaisten ihmisten kohtaamisesta.

Tulevaisuudessa meidänkin alamme muuttuu. Kun potilaasta tulee oman terveydentilansa haltija, tarvitaan asiantuntijoita tulkitsemaan esimerkiksi geenilöydökset ja kertomaan, millaisia valintoja niiden valossa kannattaisi arjessa tehdä. Kliinisen kemian erikoislääkäristä saattaa siis tulla myös elämäntapavalmentaja. Se sopii minulle. Samoin tohtori Watsonin tai vastaavan keinoälykollegan toivotan tervetulleeksi rouhimaan suoraviivaisia, rutiininomaisia lausuntoja.

Kliinisen kemian erikoislääkäriltä vaaditaan pitkäjänteisyyttä, uteliaisuutta ja perspektiiviä hahmottaa uudet innovaatiot ja alan suunta.

Itse sain kipinän lääkiksen hematologian ryhmätyökurssilla, jossa omasta veripisarasta tehtiin verensivelynäyte. Syttyi suuri innostus. Mitä kaikkea yhdestä pisarasta voi löytääkään.