“Sopii rennon jämäkälle”

– Ville Saari, urologian erikoislääkäri

Urologia sopii henkilölle, jota kiinnostaa monipuolinen kirurgia ja joka on luonteeltaan rento ja huumorintajuinen. Urologit ovat erityisen hyvää porukkaa.

Kirurgeilta vaaditaan päättäväistä otetta ja rohkeutta tehdä joskus vaikeitakin päätöksiä, vatuloida ei voi. Hoidamme paljon syöpäsairauksia, kuten esimerkiksi eturauhassyöpää, virtsarakkosyöpää, munuaissyöpää ja kivessyöpää. Myös eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on yleinen hoidettava.

Monen syövän ja vaivan voi täysin parantaa kirurgialla, se motivoi minua. Tunnen tekeväni työtä, jolla on tarkoitus.

Urologian erikoislääkäri syventyy usein urallaan johonkin osaamisalueeseen, kuten esimerkiksi eturauhasen robottikirurgiaan, munuaisten tähystysleikkauksiin tai virtsarakon avoleikkauksiin. Itseäni kiinnosta erityisesti laparoskooppinen urologia.

Urologi työskentelee paljon itsenäisesti, tekee esimerkiksi perusleikkaukset yksin ja poliklinikkapäivänä työskentelee yleensä ainoana lääkärinä, työkavereina on toki muita ammattilaisia. Tapaamme potilaita ennen leikkausta ja kontrollikäynneillä. Vuorovaikutus sujuu urologeilta erityisen hyvin, sillä tuntumani mukaan he ovat varsin sosiaalisia kirurgeiksi, jos näin suoraviivaisesti voi tyypitellä.

Kaikki urologit ainakin TAYS:ssa päivystävät, vuoro osuu kohdalle noin kerran kuukaudessa. Päivystysleikkaukset ovat pehmytkirurgiaa, kuten umpilisäkkeen poistoa ja sappileikkauksia.

Urologeilla on hyvä mahdollisuus toimia myös privaattipuolella, pidän ajatusta sinänsä positiivisena. Yliopistosairaalassa kannustetaan tai jopa kevyesti painostetaan tutkimustyöhön. Mielenkiintoisia aiheita on tarjolla, oma vastustukseni ei ehkä enää ole niin kovaa kuin aiemmin.

Jos jotain saisin erikoistumisvaiheessa muuttaa, niin toivoisin enemmän palautetta, sekä negatiivista että positiivista. Runkovaiheen aikana pitää tulla selväksi, sopiiko kirurgia omalle luonteelle vai ei. Kädentaidot oppii kyllä melkein jokainen, mutta uskallus ja epävarmuuden sieto täytyy olla persoonassa. Luonnollisesti tarvitaan myös aitoa kiinnostusta alaa kohtaan.

Ja kuten kaikki kirurgiaan erikoistuvat toivovat, leikkaussaliaikaa saisi olla enemmän ja polia vähemmän. Leikkaaminen on mielekkäintä.