“Hienoja onnistumisen kokemuksia”

– Joonas Rautavaara, valmistuu reumatologian erikoislääkäriksi 2019

Reumatologi saa kokea hienoja tilanteita, kun varsin kipeä potilas saa suhteellisen nopeasti toimintakykynsä takaisin. Nivelreumaan sairastuneet ovat saattaneet potea kipua kuukausia tai pidempäänkin, kunnes tulevat vastaanotolle ja sairaus todetaan. Lääkehoito auttaa yleensä nopeasti. Potilas saattaa tulla ensi käynnille rollaattorin tukemana ja kolmen kuukauden päästä kertoo kävelevänsä portaat viidenteen kerrokseen. Kasvoista loistaa ilo siitä, että elämä on saatu rajoitusten jälkeen takaisin.

Reumatologin työhön kuuluu monimutkaisten oireiden selvittelyä ja käsityötä erilaisten injektioiden ja ultraäänitutkimusten kautta. Pistoksia tulee annettavaksi 10 päivässä. Hyvät keskustelutaidot ja kärsivällinen luonne ovat reumalääkärille tarpeen. Hoidot ovat pitkäaikaisia ja lääkkeisiin liittyy haittoja, täytyy olla kykyä ja aikaa keskustella potilaan kanssa.

Kärsivällisyyttä tarvitaan myös siksi, että reumalääkäri toimii usein myös kipulääkärinä. Vastaanotolle tulee paljon potilaita, joilla on selittämättömiä nivelkipuja tai epäselvää tulehdusarvojen nousua. Tarvitaan avointa mieltä selvittämään, mitä oireiden taustalla on. Osalta löytyy tutkimusten jälkeen reumasairaus.

Myös akuutteja niveltulehdussairauksia nähdään paljon, kihti yksi yleisimmistä.

Reumalääkäri tapaa sekä iäkkäitä että nuoria potilaita. Esimerkiksi selkärankareuma alkaa useimmiten alle 40-vuotiaana, samoin monet sidekudossairaudet. Lastenreumatologi hoitaa alle 16-vuotiaita. Reumalääkärin työhön kuuluu myös vanhemmille potilaille aikanaan syntyneiden vaurioiden jälkien korjaamista. Työssä tehdään myös työkyvynarviointia ja kuntoutuslausuntoja.

Osa erikoistuvista tähtää reumatologiksi, suurin osa on sisätautien ja reumatologian erikoislääkäreitä. Työ on päivätyötä, osastolla potilaita hoidetaan enää vain vähän. Suurin osa työskentelee julkisella puolella.

Kiinnostus reumatologiaan on selvästi herännyt uudestaan. Tämä on aika pieni erikoisala, nykyiset ja tulevat kollegat oppii hyvin tuntemaan. Reumalääkäreitä eläköityy paljon 10 vuoden sisällä, heiltä pitää ammentaa tieto talteen. Työtilanne on hyvä.